Welcome to Our Website

Müslüman akademisyenler Gazze için eylem çağrısı yaptı

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) tarafından geçtiğimiz beş yılda yürütülen Müslüman Dünyada Çağdaş Düşünce kitap projesinin çıktılarını yaygınlaştırmak ve derinleştirmek üzere hazırlanan “Müslüman Dünyada Çağdaş Düşünce Konferansı” programı İstanbul’da başladı. Programda tüm dünyadan alanında öne çıkan Müslüman akademisyenler, entelektüeller ve araştırmacılar bir araya geldi. 

YTB Başkanı Abdullah Eren programın açılış etkinliğinde yaptığı konuşmasında konferansın İslam dünyasının ortak hareket etmeye muhtaç olduğu bir zamanda gerçekleştiğinin altını çizdi. Programa katılan 30 dan fazla düşünce insanının akademik camiaya önemli katkılar yapacağını söyleyen Eren, “Konferansta, İslam dünyasında neşet eden tüm ilmi birikim, bölgesel konular etrafında ele alınacak” dedi.  

MÜSLÜMAN DÜNYA OLARAK ÇOK KARMAŞIK VE KOMPLEKS SORUNLARLA KARŞI KARŞIYAYIZ 

İsrail’in Filistin’de işlediği suçlara uluslararası toplumun yeterli tepkiyi gösteremediğinin altını çizen Eren, “Tam da böyle bir dönemde 21. yüzyılda böyle bir facia yaşanırken, İslam düşüncesi bize ne söylüyor? Müslüman dünya olarak çok karmaşık ve kompleks sorunlarla karşı karşıyayız. İslam dünyası ve Müslümanlar yeniden keşfediliyor ve belli kalıplara sokulmaya çalışılıyor. Batı merkezli söylem, etiketçi ve Müslümanları kalıplara sokan bir yaklaşım sergiliyor” dedi.

 

DAYANIŞMA İÇİNDE BU ACILARA SON VERMELİ  

Eren, “Filistin’de yaşananlar çok daha derin etki bırakacak. Bana kalırsa İslam dünyasının, etkin ve koordineli şekilde, dayanışma içinde bu acılara son vermesi gerekiyor. Ayrıca bölgesel barışın, başkenti Doğu Kudüs olan bir Filistin devletinin kurulmasıyla sağlanabileceğini düşünüyorum” diye konuştu. 

KONFERAS SORUNLARI ÇÖZME KONUSUNDA TEMEL OLACAK  

Programda konuşan İlke Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Lütfi Sunar da, Müslüman dünyada entelektüeller ve politikacılar başta olmak üzere birçok aydın ve kanaat önderinin, Müslüman toplumların sömürgecilik sonrası yaşadığı istikrarsızlık ve geri kalma üzerine düşündüğünü aktardı. 

Müslüman dünyanın Batı medeniyeti karşısında bazı yönlerden geri ve bunlara karşı cevap verme noktasında yetersiz kaldığını belirten Sunar, “Bu bağlamda bu konferansın, Müslüman dünyada çağdaş düşünceyi anlama ve çözme konusunda temel oluşturacağını düşünüyorum. Filistin konusu devam ediyor ve Müslüman dünyada yaşanan krizlerden bir tanesi. Filistinlilerin zengin kültürel ve ahlaki mirası düşünüldüğünde bu krize cevap vermek çok önemli” dedi.  

Attıkları bu adımlarla kendi alanında önde gelen akademisyen ve entelektüellere ileriye dönük temel oluşturmayı hedeflediklerini belirten Sunar “Yayımlanan kitaplar ve düzenlediğimiz konferansla entelektüel seviyenin artmasına katkı sağlamayı amaçlıyoruz. Bu vesileyle YTB ve Başkanı Abdullah Eren başta olmak üzere bu konferansa destek veren kuruluşlara ve yazarlara teşekkür ederim. Hepinize hoş geldiniz demek istiyorum” ifadelerini kullandı. 

BU KRİZLER YENİ DEĞİL 

Türkiye Diyanet Vakfı İslam Araştırmaları Merkezi (İSAM) Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ayhan Çitil de Filistin’de İsrail zulmüne karşı süren mücadeleye vurgu yaparak şunları kaydetti: “Gazze’deki Müslümanlar, soykırım yapmaktan çekinmeyen bir topluluğa karşı mücadele ediyor. Müslüman dünyanın akademisyenleri olarak bizler de akademik yayınlarla, seminerlerle ve konferanslarla ahlaki ve ilmi üstünlüğü elde etme çabası içindeyiz. Müslüman dünya daha önce de birçok sorunla karşı karşıya kaldı ve bunlara çözüm getirdi. Bu krizler yeni değil. Bu tür etkinlikler krizlerin çözülmesine yönelik adımlarda çok önemli.”

MÜSLÜMAN ARAŞTIRMACILAR TÜM DÜNYAYI GAZZE İÇİN ACİL EYLEME ÇAĞIRDI 

Konferansın ardından basın açıklaması yapan akademisyenler, İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki insan hakkı ihlallerini kınayarak, dünyaya acil eylem çağrısı yaptı.  

YTB Başkanı Abdullah Eren burada yaptığı konuşmasında ise, Müslüman Dünyada Çağdaş Düşünce başlıklı konferansın, Gazze’de yaşanan saldırılar sonrası daha önemli ve kritik hale geldiğine dikkati çekti. 

Eren, “Bu toplantı, İslam dünyası olarak hem irademiz hem de dünyaya söyleyeceğimiz düşüncelerimiz açısından önemli. İrade olarak çok şey inşa ettik ve bunun en önemli örneğini Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde son 20 yıldır Türkiye’de yaşıyoruz. Ancak akademik ve entelektüel iddiamız da var. Bu toplantı da bu iddianın bir arayışıdır.” şeklinde konuştu. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir