Tekstil Türkiye’den pamuk ABD’den

Türkiye-ABD Ticaret ve Yatırım Konseyi Toplantısı Geliyor!

Mithat Yurdakul – Türkiye-ABD ekonomik ilişkileri, küresel ticaret savaşlarıyla karşı karşıya. Ticaret ve Yatırım İlişkilerinin Geliştirilmesine İlişkin Anlaşma (TIFA) kapsamında Türkiye ile ABD arasındaki Ticaret ve Yatırım Konseyi’nin 14 Mayıs’ta Washington’da toplanması bekleniyor. Toplantıda, ABD, Türkiye hakkındaki beklenti ve tespitlerini masaya yatıracak. İki ülke arasındaki 100 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefi ve dengeli ticaret iş birliği görüşülecek.

Tekstil ve Tarım Değişiklikleri

Amerika Birleşik Devletleri pazarına Türk tekstil ve hazır giyim ürünlerinin erişimi artacakken, Türkiye’nin ABD’den pamuk ithalatını artırma önerisi yapılacak. Toplantıda, Çin’in aşırı üretiminin etkisi ve ticaret savunma önlemlerini aşma hususunda potansiyel bir ortak yaklaşım geliştirilmesi ele alınacak. Ayrıca, tarıma ilişkin düzenlemelerle Türkiye’nin taze meyve ve sebze ihracatının kolaylaştırılması konuşulacak.

Kamu Alımları ve Diğer Başlıklar

TIFA toplantısında, ABD Ticaret Temsilciliği’nin hazırladığı rapordaki Türkiye ile ilgili tespitler tartışılacak. Türkiye’nin kamu alımlarında yerli üretimi teşvik ettiğine dair belirtiler raporda yer alırken, 30 euro sınırındaki yurt dışı internet alışverişlerindeki değişiklikler eleştirilecek. Ayrıca, Türkiye’nin sosyal medya adımları, dış ticaret engelleri, damıtılmış içkiler üzerindeki düzenlemeler gibi konular masaya yatırılacak.

Tahtakale Uyarısı ve Fikri Mülkiyet

2025 Yılı Dış Ticarette Engeller Hakkında Ulusal Ticaret Tahmini raporunda Türkiye’nin fikri mülkiyet yetersizliğiyle izleme listesinde yer aldığı belirtilmişti. Özellikle sahte ürün ticareti ve fikri mülkiyet ihlalleri konusunda yetersizlikler vurgulanırken, ABD’li şirketlerin Türkiye’deki fikri mülkiyet kurallarının uygulanmasında eksiklikler olduğu ifade ediliyor.

Related Posts

Ekonomik kriz deprem korkusundan büyük: Eskiden en azından gelip fiyat sorarlardı

23 Nisan günü İstanbul’da yaşanan 6.2 büyüklüğünde depremin ardından, riskli binalar tekrardan gündeme geldi. Deprem bölgesi olarak bilinen İstanbul’da özellikle yapı güvenliği açısından kırılgan bölgeler bir kez daha tedirginlik altında. Şehirde …

Dünyanın en büyük merkez bankalarından ‘bekle-gör’ hamlesi: Faizi sabit tuttular

İsveç Ulusal Bankası faizi yüzde 2,25’te, Norveç Merkez Bankası ise yüzde 4,5’te sabit tuttu. Yetkililer, faiz indirimi için acele etmeyip enflasyon verilerini izleme stratejisi benimsediklerini belirtirken, indirimin 2025’e kalabileceği mesajı verdi.

Pakistan ekonomisinde savaş endişesi

Pakistan Borsası’nın referans endeksi KSE 100, Perşembe günü 103.000 puana kadar geriledi. Yaşanan bu düşüşün ardından işlemler geçici olarak durduruldu. Bu, geçen ay 120.000 ile rekor kıran endekste yüzde 16’lık bir düşüş anlamına geliyor …

Rekabet Kurulu, 41 süt şirketi hakkında soruşturma başlattı

Rekabet Kurulu 41 süt şirketi hakkında soruşturma başlattı.

CHP’li Genç: Devlet her 1 liralık faiz gelirine karşılık yaklaşık 16 lira faiz ödemesi yapmakta

CHP Kayseri Milletvekili Aşkın Genç, Hazine’nin faiz gideri ile ilgili, “Mart ayında faiz gelirleri 9 milyar 879 milyon TL olurken, faiz giderleri tam 160 milyar 710 milyon TL olmuştur. Yani devlet, her 1 liralık faiz gelirine karşılık yaklaşık 16 lira faiz ödemesi yapmaktadır” dedi.

Asya borsaları coştu: Ticaret anlaşması mı geliyor?

Küresel piyasalarda ABD Merkez Bankasının (Fed) politika faizini sabit bırakmasının ardından pozitif seyir izlenirken, tarifelere ilişkin yeni gelişmeler yatırımcıların odağında kalmayı sürdürüyor. Ticaret gerilimleri sebebiyle Asya genelinde bir …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir