SGK’dan yemek kartlarıyla ilgili düzenleme: İşçi ve işvereni nasıl etkileyecek?

SGK Priminden Yemek Kartları Tamamen Muaf!

31 Aralık 2024 tarihinde yayımlanan SGK 2024/17 sayılı genelgeye göre, yemek kartları SGK priminden tamamen muaf tutuldu.

Bu düzenleme ile yemek kartları, kullanım alanlarında bir değişiklik olmaksızın prim yükümlülüğünden tamamen muaf hale gelirken, sadece nakit yardımlar ve her yerde geçerli kartlarla yapılan yemek yardımlarına 2025 yılında 158 liraya kadar istisna uygulanacak.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Pluxee Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Koray Bozkurt, SGK tarafından yayınlanan son genelgeyle çalışanlarına yemek kartıyla ayni yardım yapmak isteyen işverenlerin artık prim ödemeyeceğinin kesinleştiğini belirterek, “Danıştay tarafından iptal edilen SGK’nın 2022 tarihli genelgesindeki ayni yemek yardımlarından prim alınmasından yeni genelgeyle vazgeçildi” değerlendirmesinde bulundu.

‘YEMEK YARDIMLARININ ARTMASINDA TEŞVİK OLARAK DÜŞÜNÜYORUZ’

Bu genelgeyle yerleşik uygulamaya dönüş yapıldığını aktaran Bozkurt, “Bu durumun kesinleşmesinin de çalışanlara yapılan yemek yardımlarının artmasında önemli teşvik olacağını düşünüyoruz. Örneğin, 2025 yılında çalışanına günlük 300 lira tutarında yemek desteğini nakit yerine yemek kartı bakiyesi olarak veren 100 çalışanlı bir firma, 264 lira gelir vergisi istisnasının yanı sıra sınırsız SGK prim istisnası ve yüzde 10 indirilebilir KDV avantajıyla yıllık 3,52 milyon lira tutarında tasarruf sağlayabilir hale gelmiştir” ifadelerini kullandı.

81 İLDE BİNLERCE İŞLETMEDE KULLANILIYOR

Yemek kartlarının hem işveren hem de kamu için avantajının arttığını vurgulayan Bozkurt, yemek kartlarının 81 ilde binlerce küçük işletmede kullanıldığını ve bu işletmelerde ciddi iş hacmi yarattığını dile getirdi.

Ayrıca tüm ödeme süreçleri dijital olduğundan dolayı yemek kartlarının kamu için şeffaf ve geriye dönük, kontrol edilebilir bir sistem sunduğuna işaret eden Bozkurt, “Bu sistem sayesinde Pluxee, KDV’yi işverenden peşinen tahsil edip kullanıcının restoranda harcamasını beklemeden devlete ödüyor. Böylece hem işveren hem de kamu nezdinde nakde göre çok daha avantajlı seçenek oluyor” değerlendirmesini yaptı.

Related Posts

İTO enflasyon verilerini açıkladı: Fiyatlardaki artış durdurulamıyor!

İstanbul Ticaret Odası (İTO), haziran ayına ilişkin tüketici fiyat endeksi ve toptan eşya fiyatları verilerini açıkladı. İTO, fiyat artışlarının farklı harcama gruplarında etkili olduğunu belirtti. Ayrıca toptan fiyatlardaki değişimlerin ekonomik göstergelere yansıdığını duyurdu.

Mersin’de binlerce aileye nakit destek! Haziran ödemesi yapıldı

Mersin Büyükşehir Belediyesi, Halk Kart’ın haziran ayı tutarını hesaplara yatırdı. İşte hesaplara yatırılan miktar…

Çalışma hayatına ilişkin düzenlemeleri de içeren kanun teklifi TBMM’de!

Çalışma hayatına ilişkin düzenlemeleri de içeren kanun teklifine göre, yaşlılık, malullük, ölüm aylığı almakta olan emeklilere ve hak sahiplerine ödenen asgari aylık ödeme işlemlerine yönelik usul ve esasları belirlemeye Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) yetkili olacak.

Borsa haftaya yükselişle başladı: 30 Haziran 2025 Borsa İstanbul’da son durum

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,51 yükselişle 9.452,86 puandan başladı.

Merakla bekleniyordu: Hükümetin kamu işçileri için ikinci zam teklifi açıklandı

Kamu işçilerini ilgilendiren ikinci zam teklifi açıklandı. Hükümet, 600 bin kamu işçisini ilgilendiren toplu sözleşme görüşmelerinde ikinci zam teklifini açıkladı. 2025’in ilk 6 ayı için yüzde 17, ikinci 6 ayı için yüzde 10 zam önerildi. 2026 yılı teklifinde ise değişiklik yapılmadı: İlk 6 ay yüzde 7, ikinci 6 ay yüzde 5 oldu.

TSKB “Geleceği Ayağa Kaldırmak” başlıklı yeni deprem bölgesi raporunu yayımladı

TSKB “Geleceği Ayağa Kaldırmak” başlıklı yeni deprem bölgesi raporunu yayımladı