SGK Uzmanı uyardı: Mağduru olmayın! SGK başvurularında kritik 3+3 ay detayı

Sosyal Güvenlik Kurumu’na Başvurularda 3+3 Ay Kuralı Nedir?

Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) yapılan başvurularda hukuki sürecin sekteye uğradığı çoğu kişinin bilmediği bir zaman çizelgesi bulunmaktadır. Kuruma yapılan başvurularda 3 ay boyunca cevap alınmadığında, bu durum başvurunun reddedildiği anlamına gelmektedir. Sonraki 3 ay içerisinde kişi, hakları için yargı yoluna gitmelidir, aksi halde haklarını kaybedebilir.

3+3 Ay Nedir?

Bu durumun “makul süre” terimi ile adlandırıldığını belirten SGK Uzmanı Özgür Erdursun, Dünya Gazetesi’ndeki köşesinde durumu açıklamaktadır. Yargıtay’ın yerleşik içtihatlarına göre, SGK’ya yapılan başvuruların reddedilmesi veya cevapsız kalması durumlarında, başvuru sahibinin makul süre içinde dava açması gerekmektedir. Bu makul süre, Yargıtay tarafından “3+3 ay” olarak belirlenmiştir.

Erdursun 3+3’ü açıklamaktadır: “İlk 3 ay, idareye başvuru tarihinden itibaren Kurumun cevap verme süresi olarak değerlendirilir. Kurum, bu süre içinde yanıt vermezse, bu durum ‘zımni ret’ sayılır. Ardından gelen ikinci 3 ay ise, kişinin bu zımni ret işlemine karşı dava açabilmesi için tanınan süredir.”

Erdursun, bu sürecin toplamda 6 ay olduğunu belirtmekte ve eğer bu 6 ay içerisinde hiçbir adım atılmamışsa kişinin artık yargı yoluna gitme hakkını da kaybedebileceğini vurgulamaktadır. Önemli olan nokta, SGK’dan gelen cevabın ya da cevapsızlığın “henüz işlem yapılmadı” olarak yorumlanmasıdır.

Resmi Yazı Şartı

SGK’dan “bekleyin, değerlendiriyoruz” gibi resmi olmayan ifadelerle karşılaşıldığında, Erdursun sürecin işlemeye başladığını belirtmektedir. 3+3 süresinin sadece teknik bir ayrıntı olmadığını vurgulayan Erdursun, durumu bir örnek ile açıklamaktadır.

Related Posts

TOBB duyurdu: ‘Nefes kredisi’ yeniden başlıyor

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu yeni kredilerini duyurdu.

İflaslar patladı: Şirketler bir bir kapanıyor

2024 Küresel İflas Raporu, dünyada şirket iflaslarının alarm verici seviyelere ulaştığını gösterdi. Türkiye, iflas artışında ilk sıralarda yer aldı. Konkordato başvuruları patladı, sanayide çöküş sinyalleri geldi.

Bakan Bayraktar: Mısır ile enerji alanında iş birliklerini artırmak istiyoruz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye-Mısır ilişkilerine ilişkin, “Yenilenebilir enerji yatırımlarının yanı sıra LNG ticareti, hidrokarbon arama, enerji altyapıları ve nükleer enerji gibi alanlarda iş birliğimizi genişletmek istiyoruz” dedi.

İran-İsrail gerilimi BAE ekonomisini çarptı

Birleşik Arap Emirlikleri’nde faaliyet gösteren şirketler, İran-İsrail geriliminin etkisiyle Haziran ayında yeni siparişlerde sert bir düşüş yaşadı. S&P Global verilerine göre, yeni siparişler Eylül 2021’den bu yana en düşük seviyeye indi …

Akaryakıt, sigara ve içkiye yapılacak ÖTV zammı belli oldu

Akaryakıt, sigara ve içkiye yapılacak ÖTV zammı belli oldu

AKP’li vekil Halkbank’a sattığı AVM’yi yarı fiyatına geri aldı

AKP’li vekil Halkbank’a sattığı AVM’yi yarı fiyatına geri aldı