Rusya’nın Çin’e karşı özel istihbarat birimi kurduğu iddia edildi

Çin’in Rusya’daki Faaliyetleri FSB’nin Radarına Girdi

Çin’in Rusya topraklarındaki faaliyetlerinin ve jeopolitik hamlelerinin FSB’nin radarına girdiği, bu kapsamda oluşturulan gizli birimin Pekin’in tüm adımlarını yakından takip ettiği belirtildi. Söz konusu belgede Çin; Rus ajanlarını devşirmeye çalışmak, ileri savaş teknolojilerini öğrenmeye çalışmak ve Arktik bölgesinde nüfuz kazanmakla suçlanıyor.

Çinli Akademisyenler Rusya’nın Doğusunda Antik Çin Araştırmaları Yapıyor

Belgede yer alan en dikkat çekici başlıklardan biri, bazı Çinli akademisyenlerin Rusya’nın doğusunda “antik Çin yerleşimlerinin izlerini” aradığı ve bu söylemlerle bölgedeki halkın Çin lehine görüş oluşturmasının amaçlandığı yönündeki değerlendirmeler. Bu iddialar, Pekin’in Rus toprakları üzerindeki tarihsel hak iddialarını akademik zemin üzerinden meşrulaştırma çabası olarak yorumlanıyor.

Çin’in Eski Sovyet Ülkelerindeki Etkisi Artıyor

Ayrıca belgede, Çin’in eski Sovyet ülkelerinde etkisini artırmak amacıyla yumuşak güç stratejileri geliştirdiği, bu stratejilerin Özbekistan gibi ülkelerde uygulandığına da dikkat çekiliyor.

Çin Rusya-Ukrayna Savaşını İnceliyor

Rusya-Ukrayna savaşına dair bölümlerde ise Çin’in bu çatışmayı hem teknolojik hem de taktiksel açıdan dikkatle incelediği ifade ediliyor. Belgede, Çinli savunma şirketleri ve istihbarat görevlilerinin savaşın başlamasından kısa süre sonra Rusya’ya gelerek, özellikle dron teknolojileri ve Batı yapımı silahların kullanımı konusunda bilgi toplamaya çalıştıkları öne sürülüyor.

Çin’in Arktik Bölgesine İlgisi Artıyor

Çin’in Arktik bölgesine yönelik ilgisi de belgede geniş yer buldu. Pekin’in, Rusya’nın kuzeyindeki maden sahaları ve deniz yollarını Çinli şirketler aracılığıyla yakından izlediği iddia ediliyor. Çinli ajanların bölgede aktif olduğu ve Rus ilerlemelerini analiz ettikleri belirtiliyor.

Rusya, Çin ile Denge Politikası İzliyor

Tüm bu iddialara karşın belgede, FSB personeline Çin’e karşı atılacak adımlarda temkinli olunması gerektiği, hassas girişimlerin yalnızca üst düzey yetkililerin onayıyla yapılabileceği yönünde uyarılar yer alıyor. Bu da Rusya’nın, Pekin ile doğrudan karşı karşıya gelmeden, dikkatli bir denge politikası yürütmeye çalıştığını gösteriyor.

Moskova’nın Çin’e Gözüyle Bakışı

Her ne kadar Rusya ve Çin, Batı’ya karşı stratejik ortaklık görüntüsü verseler de söz konusu belgeler, Moskova’nın Pekin’in niyetleri konusunda ciddi şüphe taşıdığını ortaya koyuyor. Uzmanlara göre, bu durum, iki ülke arasındaki ilişkilerin yüzeydeki ittifak söylemlerine rağmen, arka planda sert rekabet ve karşılıklı güvensizlik barındırdığını gösteriyor.

 

Related Posts

Orta Doğu’da gerilim tırmanacak mı? Trump’tan son dakika açıklaması

Ayrıntılar geliyor…

Antalya’da yabancıların ‘aile mezarlığı’ ilgisi arttı

Son yıllarda farklı ülkelerden insanların yerleşip yaşamlarını sürdürdüğü Antalya’da hızla artan yabancı nüfusu, mezarlıklarda defnedilen gayrimüslim sayısını artırdı. Geçen yıl 190 yabancı uyruklunun defnedildiği Antalya’da bu yıl 79 defin yapıldı. 60 yabancının aile mezarlığı satın aldığı kentte, tahsis işlemlerinin 7’si bu yıl yapıldı.

İsrail’den ABD’ye ortak savaş teklifi: Birlikte vuralım

İsrail, İran’ın nükleer tesislerini hedef alan operasyonunda kritik Fordow tesisini yok etmek için ABD’den askeri destek talep etti

İran’ın 2 üst düzey komutanı daha öldürüldü: Tüm havalimanlarında uçuşlar durdu

İsrail’in İran’a başlattığı saldırılar sonrası iki ülke arasındaki çatışmalar devam ediyor. Karşılıklı saldırılarda aralarında üst düzey komutanlar ve sivillerin de olduğu çok sayıda kişi hayatını kaybederken İran’ın askeri ve nükleer tesislerinde …

BM Güvenlik Konseyi’nde acil toplantı: Rusya, İsrail saldırılarını “şiddetle kınadı”; ABD, “İsrail’in kendini savunma hakkı” dedi

BM Güvenlik Konseyi’nde acil toplantı: Rusya, İsrail saldırılarını “şiddetle kınadı”; ABD, “İsrail’in kendini savunma hakkı” dedi

Lübnan, hava sahasını uçuşlara kapattı

Lübnan, hava sahasını uçuşlara kapattı