Mart Ayı Yağış Miktarında Tarihi Düşüş

Türkiye’nin Mart Ayı Yağışları Rekor Düzeyde Düştü

Bu yılın mart ayında Türkiye genelinde yağışlar, normale göre %53 azalırken, geçen yıla göre ise %59 oranında düşüş yaşandı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün 2025 Yılı Mart Ayı Alansal Yağış Raporu verilerine göre, uzun yılların mart ayı ortalama yağış miktarı metrekare başına 61,2 kilogramdı.

Geçen yıl mart ayında bu rakam 69,5 kilogramdı. Ancak bu yıl aynı dönemde yağış miktarı yalnızca 28,8 kilogramda kaldı. Böylelikle yağışlar, normal seviyeye göre %53 ve geçen yılın aynı dönemine göre %59 azaldı.

Türkiye genelinde son 35 yılın en düşük mart ayı yağışı kaydedildi. Mart ayında yağışların büyük bir kısmında Ege Bölgesi’nde %80’den fazla azalma yaşanırken, Erzincan ve Erzurum’un kuzey kesimlerinde %40’ın üzerinde artış gözlendi.

Tüm bölgelerde, yağışlar normallerin altında gerçekleşirken, Ege Bölgesi’nde %79’a varan büyük bir azalma kaydedildi. Ege Bölgesi’nde yağışlar 65, Marmara Bölgesi’nde 39, İç Anadolu Bölgesi’nde 35, Karadeniz Bölgesi’nde ise son 32 yılın en düşük seviyesinde gerçekleşti.

Mart ayındaki yağışlı gün sayısı ise 6,4 olarak hesaplandı. Ankara’da metrekare başına düşen yağış en az 5,1 kilogram iken, en fazla yağış ise Tunceli’de metrekare başına 89,2 kilogram olarak ölçüldü.

Yağışlarda en fazla artış %35 ile Erzincan’da, en fazla azalma ise %91 ile Manisa’da gerçekleşti. Bazı illerde ise son 35 yılın en düşük mart ayı yağış miktarı kaydedildi.

1991-2020 yılları arasında Türkiye genelinde ortalama yağışlı gün sayısı 11,3 iken, bu yıl mart ayında bu rakam 6,4 gün oldu. Bazı bölgelerde yağışlı gün sayısı yer yer 1 güne kadar düşerken, bazı diğer bölgelerde 15-20 gün aralığında seyretti.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: AA / Fatma Sevinç Çetin – Güncel

Related Posts

Bilim insanları kalpte bir ‘Aç/Kapat’ düğmesi keşfetti… Ama ne işe yarıyor?

UT Arlington’daki bilim insanları, kolesterol dengesini bozan iltihabı engelleyen yeni bir enzim mekanizması keşfetti. Bu “aç/kapat” etkisi, kalp krizi ve diyabet riskini azaltabilir.

Erken tanı skolyozun tedavi sürecini kolaylaştırıyor

Medicana International İstanbul Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Tuğrul Ergün, erken tanı konulan skolyoz vakalarının yüzde 90’ının cerrahi müdahaleye gerek kalmadan kontrol altına alınabildiğini belirtti.

Uzmanlar uyardı: Yüksek rakım Akciğer hastaları için riskli olabilir

Uzmanlar, havanın temizliği düşüncesiyle yaylalara yönelen akciğer hastalarını uyarıyor: Yüksek rakım her zaman doğru tercih değil.

Göğüs ağrısı olmadan kalp krizi geçirilebilir: Bu belirtileri dikkat alın!

Kalp krizi denildiğinde genellikle göğüs ağrısı akla gelse de her zaman tek belirti olmayabilir. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Fatih Yılmaz, kalp krizinin sırt ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı, mide bulantısı gibi göğüs dışı belirtilerle de ortaya çıkabildiğine dikkat çekti.

Bayram sofralarında sağlıklı kalmanın ipuçları

Kurban Bayramı’nda artan et ve tatlı tüketimi, kalp, diyabet ve böbrek hastaları ile yaşlılar için sağlık riskleri oluşturduğunu söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Ceren Kaplan, bayram keyfini çıkarırken sağlığı korumanın püf noktalarını anlattı.

Bayramda sağlık hizmeti verilecek mi? Bakan açıkladı

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Kurban Bayramı süresince sağlık hizmetlerinin kesintisiz devam edeceğini belirterek, Türkiye genelinde 1544 hastanede 638 bin 603 sağlık personelinin görev yapacağını açıkladı.