Kızamık vakalarında artış: Aşı olmayanlar risk altında!

Kış Aylarında Çocuk Sağlığı ve Önlemler

Kış aylarının gelmesiyle birlikte soğuk havalar çocuklar için hastalık riskini artırıyor. Aileler, miniklerin sağlığını korumak amacıyla çeşitli önlemler almaya çalışırken, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Eylül Daşcı Bozdemir, hastalıklara karşı önemli bilgiler paylaştı.

Uz. Dr. Bozdemir, çocuklarda sıkça görülen enfeksiyon hastalıkları, soğuk algınlığı, grip, orta kulak iltihabı, bronşit, zatürre gibi akciğer enfeksiyonu, bademcik, idrar yolu ve bağırsak enfeksiyonları ile döküntülü hastalıkların kış aylarında arttığını belirtti. Hijyenin ve ellerin sık sık yıkanmasının çocukları hastalıklardan korumada en önemli etken olduğuna dikkat çekti.

Abur Cubur Tüketen Çocuklar Daha Hassas

Kış aylarında çocukların sağlığını korumanın en önemli adımının el hijyeni olduğunu vurgulayan Uz. Dr. Eylül Daşcı Bozdemir, ailelerin çocukları hareketli tutmaları gerektiğini belirtti. Ayrıca öksürme esnasında el yerine peçete veya kola başvurulması gerektiğinin altını çizdi. Beslenme alışkanlıklarının dengeli olmasının önemine değinen Dr. Bozdemir, abur cubur tüketiminin hastalıklara daha yatkın hale getirebileceğini ifade etti. Ayrıca yeterli uyku ve odaların havalandırılmasının da önemine dikkat çekti.

Hastane Yatışlarına Dikkat

Dr. Eylül Daşcı Bozdemir, aşı karşıtlığının artmasıyla aşılanmamış çocukların hastalıkları daha ağır geçirebileceğine dikkat çekti. Son dönemde kızamık vakalarında artış yaşandığını belirten Dr. Bozdemir, aşıların önemine vurgu yaptı. Ailesinden aşı yaptırmayan çocukların hastaneye yatış ihtimaline değinen Dr. Bozdemir, eksik vitamin ve mineral ihtiyacının doktor kontrolünde giderilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Evde İzole Edilme Süresi

Hastalıktan sonra çocukların belirli bir süre izole edilmesi gerektiğini belirten Dr. Bozdemir, çocukların kalabalık ortamlarda hastalık bulaştırma riskine dikkat çekti. Oyun alanlarında ve kreşlerde oyuncaklar aracılığıyla hastalık yayılma olasılığına değinen Dr. Bozdemir, ailelere çocuklarına dikkat etmeleri çağrısında bulundu.

Related Posts

Bilim insanları kalpte bir ‘Aç/Kapat’ düğmesi keşfetti… Ama ne işe yarıyor?

UT Arlington’daki bilim insanları, kolesterol dengesini bozan iltihabı engelleyen yeni bir enzim mekanizması keşfetti. Bu “aç/kapat” etkisi, kalp krizi ve diyabet riskini azaltabilir.

Erken tanı skolyozun tedavi sürecini kolaylaştırıyor

Medicana International İstanbul Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Tuğrul Ergün, erken tanı konulan skolyoz vakalarının yüzde 90’ının cerrahi müdahaleye gerek kalmadan kontrol altına alınabildiğini belirtti.

Uzmanlar uyardı: Yüksek rakım Akciğer hastaları için riskli olabilir

Uzmanlar, havanın temizliği düşüncesiyle yaylalara yönelen akciğer hastalarını uyarıyor: Yüksek rakım her zaman doğru tercih değil.

Göğüs ağrısı olmadan kalp krizi geçirilebilir: Bu belirtileri dikkat alın!

Kalp krizi denildiğinde genellikle göğüs ağrısı akla gelse de her zaman tek belirti olmayabilir. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Fatih Yılmaz, kalp krizinin sırt ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı, mide bulantısı gibi göğüs dışı belirtilerle de ortaya çıkabildiğine dikkat çekti.

Bayram sofralarında sağlıklı kalmanın ipuçları

Kurban Bayramı’nda artan et ve tatlı tüketimi, kalp, diyabet ve böbrek hastaları ile yaşlılar için sağlık riskleri oluşturduğunu söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Ceren Kaplan, bayram keyfini çıkarırken sağlığı korumanın püf noktalarını anlattı.

Bayramda sağlık hizmeti verilecek mi? Bakan açıkladı

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Kurban Bayramı süresince sağlık hizmetlerinin kesintisiz devam edeceğini belirterek, Türkiye genelinde 1544 hastanede 638 bin 603 sağlık personelinin görev yapacağını açıkladı.