Elektrikli ısıtıcı tehlikesi: Isınırken cildinize zarar vermeyin

Dermatoloji Uzmanı: Kışın Isıtıcı Kullanımına Dikkat!

Deri uzmanı olan Prof. Dr. Ali Balevi, kış aylarında sıklıkla kullanılan ısıtıcıların ciltte “Eritema Ab İgne” adı verilen bir rahatsızlığa neden olabileceğini belirtti.

Kronik sıcak temasın ardından ortaya çıkan bu rahatsızlığın başlangıçta pek fark edilmediğini ancak daha sonra ciltte renk değişikliği ile belirginleştiğini söyleyen Balevi, “Özellikle kış aylarında ısıtıcıya ihtiyaç duyuluyor. Hastalar genellikle bacağa ısıtıcı koyuyor, uzun süre bacağının üstünde laptop ile çalışıyor ya da sıcak fırınla temas halinde bulunuyor. Uzun süre cilde temas eden sıcaklık durumlarında ‘Eritema Ab İgne’ gelişebiliyor” dedi.

Bu rahatsızlığın genellikle bacak bölgesinde görüldüğünü ifade eden Balevi, “Hastalar bal peteği renginde veya koyu mavimsi kahverengi bir leke ile geldiklerinde, nasıl oluştuğunu merak ediyorlar. Hasta üzerinde yapılan analizler sonucunda teşhis konuluyor. Isıtıcı veya diğer ısı kaynaklarını mümkün olduğunca ciltten uzak tutmak önemli” diye konuştu.

Biyopsi Gerekebilir

Isı temasına bağlı olarak yanık olmadan kızarıklığın zamanla lekeye dönüştüğünü belirten Balevi, hastalığın teşhisi için bazen biyopsi yaparak patolojiye başvurduklarını, tanının konulmasının ardından hastalara ısıtıcıdan uzak durmaları gerektiğini önerdiklerini belirtti.

Balevi, ısı kaynağından uzak durulması durumunda rahatsızlığın zamanla azaldığını ve çoğu hastanın birkaç hafta veya birkaç ay içinde tamamen iyileştiğini söyledi. “Hastaların cildinde anormal şişlik, derinin içe doğru çökmesi gibi belirtiler varsa, bu durum tümöre işaret edebilir” diyen Balevi, dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.

Related Posts

Bilim insanları kalpte bir ‘Aç/Kapat’ düğmesi keşfetti… Ama ne işe yarıyor?

UT Arlington’daki bilim insanları, kolesterol dengesini bozan iltihabı engelleyen yeni bir enzim mekanizması keşfetti. Bu “aç/kapat” etkisi, kalp krizi ve diyabet riskini azaltabilir.

Erken tanı skolyozun tedavi sürecini kolaylaştırıyor

Medicana International İstanbul Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Tuğrul Ergün, erken tanı konulan skolyoz vakalarının yüzde 90’ının cerrahi müdahaleye gerek kalmadan kontrol altına alınabildiğini belirtti.

Uzmanlar uyardı: Yüksek rakım Akciğer hastaları için riskli olabilir

Uzmanlar, havanın temizliği düşüncesiyle yaylalara yönelen akciğer hastalarını uyarıyor: Yüksek rakım her zaman doğru tercih değil.

Göğüs ağrısı olmadan kalp krizi geçirilebilir: Bu belirtileri dikkat alın!

Kalp krizi denildiğinde genellikle göğüs ağrısı akla gelse de her zaman tek belirti olmayabilir. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Fatih Yılmaz, kalp krizinin sırt ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı, mide bulantısı gibi göğüs dışı belirtilerle de ortaya çıkabildiğine dikkat çekti.

Bayram sofralarında sağlıklı kalmanın ipuçları

Kurban Bayramı’nda artan et ve tatlı tüketimi, kalp, diyabet ve böbrek hastaları ile yaşlılar için sağlık riskleri oluşturduğunu söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Ceren Kaplan, bayram keyfini çıkarırken sağlığı korumanın püf noktalarını anlattı.

Bayramda sağlık hizmeti verilecek mi? Bakan açıkladı

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Kurban Bayramı süresince sağlık hizmetlerinin kesintisiz devam edeceğini belirterek, Türkiye genelinde 1544 hastanede 638 bin 603 sağlık personelinin görev yapacağını açıkladı.