BM Raporu: Türkiye, 2030’a Kadar Ciddi Kuraklık Riskiyle Karşı Karşıya!
BM’nin desteğiyle hazırlanan rapora göre, tarihin en şiddetli kuraklıklarından biri ile karşı karşıya kalan Türkiye, önümüzdeki on yıllarda ciddi kuraklık tehdidiyle karşı karşıya.
Raporda özellikle Akdeniz bölgesinin iklim değişikliği açısından büyük bir risk altında olduğu vurgulandı. Yapılan analizler, artan sıcaklıkların ve azalan yağış miktarının bölgeyi olumsuz etkilediğini ortaya koydu.
Sıcaklıklar Artmaya Devam Edecek
Raporda, kuraklığın bölgede doğal bir süreç olduğu ancak son zamanlarda etkilerinin daha belirgin hale geldiği belirtildi. 2020’de Akdeniz’deki ortalama sıcaklığın 2 ila 3 derece arttığı tespit edilirken, bu trendin 2100 yılında 3 ila 5 dereceye kadar devam etmesi bekleniyor. Bu da suya erişimde yüzde 15’lik bir azalmaya neden olacak.
3 Ülke İklim Değişikliği Açısından İncelendi
Raporda, İspanya, Fas ve Türkiye’nin iklim değişikliği ve kuraklık riskleri açısından incelendiği belirtildi. Türkiye’nin, çöl iklimine benzeyen bir durumla karşı karşıya kalabileceği uyarısında bulunuldu.
Türkiye’nin Geleceği Endişe Verici
Raporda Türkiye’nin yarı kurak ve çölleşmeye yatkın olduğu vurgulandı. Ülkenin yüzde 88’i çölleşme riskiyle karşı karşıya ve yağışların önümüzdeki yıllarda yüzde 30 azalması bekleniyor. Bu da sıcaklıkların artışıyla birleşerek ülkenin batı ve güneyinde ciddi iklim sorunlarına yol açabilir.