Sosyal medya ‘güzellik algısı’: Gençleri depresyona sürüklüyor

Ergenlik döneminde sıkça karşılaşılan bir yeme bozukluğu olan anoreksiya nervoza hakkında uzmanlar uyarıda bulunuyor. Özellikle gençleri, sosyal medyanın oluşturduğu mükemmellik algısından korumak gerektiğini belirten Türkiye Psikiyatri Derneği’nden Prof. Dr. Aslıhan Dönmez, Cumhuriyet’e konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Dönmez, anoreksiya nervozanın ciddi psikiyatrik bir rahatsızlık olduğunu vurgulayarak, “Beslenme kısıtlandığı zaman vücudun ihtiyaç duyduğu vitaminler, mineraller ve elektrolitler yeterli düzeyde alınamaz. Bu durumda kas ve kemik erimeleri, diş sorunları, böbrek işlev bozuklukları, hatta böbrek yetmezliği, sinir hücresi hasarı ve beyin küçülmesi gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Ayrıca yeterince yağ dokusu olmaması durumunda üreme hormonlarının düzgün çalışamaması ve dolayısıyla doğurganlık sorunları ortaya çıkabilir” dedi.

Görsel ve sosyal medyanın hastalığın yayılmasında önemli bir rol oynadığına dikkat çeken Dönmez, “Toplumun beklentilerine göre, zayıf olan kadın daha çok beğenilir, örnek alınır, başarılı ve iradeli olarak görülür. Ancak, bu algı aslında bazı sektörlerin para kazanma amaçlı geliştirdiği bir yanılsamadan ibarettir. Bu yanlış bakış açısı genç kadınları erken yaşlardan itibaren baskı altına alır. Ergenlik döneminde, bu toplumsal ve sosyal baskılar birleşerek yeme bozukluğu riskini artırır” şeklinde konuştu.

Related Posts

Bilim insanları kalpte bir ‘Aç/Kapat’ düğmesi keşfetti… Ama ne işe yarıyor?

UT Arlington’daki bilim insanları, kolesterol dengesini bozan iltihabı engelleyen yeni bir enzim mekanizması keşfetti. Bu “aç/kapat” etkisi, kalp krizi ve diyabet riskini azaltabilir.

Erken tanı skolyozun tedavi sürecini kolaylaştırıyor

Medicana International İstanbul Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Tuğrul Ergün, erken tanı konulan skolyoz vakalarının yüzde 90’ının cerrahi müdahaleye gerek kalmadan kontrol altına alınabildiğini belirtti.

Uzmanlar uyardı: Yüksek rakım Akciğer hastaları için riskli olabilir

Uzmanlar, havanın temizliği düşüncesiyle yaylalara yönelen akciğer hastalarını uyarıyor: Yüksek rakım her zaman doğru tercih değil.

Göğüs ağrısı olmadan kalp krizi geçirilebilir: Bu belirtileri dikkat alın!

Kalp krizi denildiğinde genellikle göğüs ağrısı akla gelse de her zaman tek belirti olmayabilir. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Fatih Yılmaz, kalp krizinin sırt ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı, mide bulantısı gibi göğüs dışı belirtilerle de ortaya çıkabildiğine dikkat çekti.

Bayram sofralarında sağlıklı kalmanın ipuçları

Kurban Bayramı’nda artan et ve tatlı tüketimi, kalp, diyabet ve böbrek hastaları ile yaşlılar için sağlık riskleri oluşturduğunu söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Ceren Kaplan, bayram keyfini çıkarırken sağlığı korumanın püf noktalarını anlattı.

Bayramda sağlık hizmeti verilecek mi? Bakan açıkladı

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Kurban Bayramı süresince sağlık hizmetlerinin kesintisiz devam edeceğini belirterek, Türkiye genelinde 1544 hastanede 638 bin 603 sağlık personelinin görev yapacağını açıkladı.