Sahte içkiye dikkat: ‘İlk 24 saat çok önemli’

Sahte İçki Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Farmakolog Prof. Dr. Coşkun Usta, sahte içki kullanımı durumunda yapılması gerekenleri açıkladı.

Prof. Dr. Usta, satın alınan içkinin sahte alkolden yapılıp yapılmadığının tüketilirken anlaşılamayacağını belirtti. Hem metil alkol (metanol) hem de etil alkolün (etanol) renksiz ve kokusuz olduğunu vurgulayan Usta, sahte içkilerde genellikle metanol kullanıldığını dile getirdi. Sahte içki tüketimi durumunda derhal sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini belirtti.

’10 DAKİKADA KANA KARIŞIYOR’

Metanolün çok zehirli bir madde olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Usta, küçük miktarlarda bile zehirlenmeye yol açabileceğini belirtti. Metanolün kana hızla karıştığını ve vücuttan atılmasının zor olduğunu ifade etti. Metanolün karaciğerde büyük zararlara yol açtığını ve ölümcül olabileceğini aktardı.

Sahte alkollü içkilerin tüketilmesinin ardından ilk 24 saat içerisinde herhangi bir yan etki görülmeyebileceğini ancak bu durumun zehirlenme olmadığı anlamına gelmediğini vurgulayan Prof. Dr. Usta, Ulusal Zehir Danışma Merkezi’nin aranması gerektiğini ve gerekli tedavinin yapılması için sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini belirtti.

Prof. Dr. Coşkun Usta, sahte içkilerin ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini ve bu konuda dikkatli olunması gerektiğini sözlerine ekledi. Sağlıklı yaşam için güvenilir içki tedarikine dikkat edilmesi gerektiğini hatırlattı.

(DEMİRÖREN HABER AJANSI)

Related Posts

Bilim insanları kalpte bir ‘Aç/Kapat’ düğmesi keşfetti… Ama ne işe yarıyor?

UT Arlington’daki bilim insanları, kolesterol dengesini bozan iltihabı engelleyen yeni bir enzim mekanizması keşfetti. Bu “aç/kapat” etkisi, kalp krizi ve diyabet riskini azaltabilir.

Erken tanı skolyozun tedavi sürecini kolaylaştırıyor

Medicana International İstanbul Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Tuğrul Ergün, erken tanı konulan skolyoz vakalarının yüzde 90’ının cerrahi müdahaleye gerek kalmadan kontrol altına alınabildiğini belirtti.

Uzmanlar uyardı: Yüksek rakım Akciğer hastaları için riskli olabilir

Uzmanlar, havanın temizliği düşüncesiyle yaylalara yönelen akciğer hastalarını uyarıyor: Yüksek rakım her zaman doğru tercih değil.

Göğüs ağrısı olmadan kalp krizi geçirilebilir: Bu belirtileri dikkat alın!

Kalp krizi denildiğinde genellikle göğüs ağrısı akla gelse de her zaman tek belirti olmayabilir. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Fatih Yılmaz, kalp krizinin sırt ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı, mide bulantısı gibi göğüs dışı belirtilerle de ortaya çıkabildiğine dikkat çekti.

Bayram sofralarında sağlıklı kalmanın ipuçları

Kurban Bayramı’nda artan et ve tatlı tüketimi, kalp, diyabet ve böbrek hastaları ile yaşlılar için sağlık riskleri oluşturduğunu söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Ceren Kaplan, bayram keyfini çıkarırken sağlığı korumanın püf noktalarını anlattı.

Bayramda sağlık hizmeti verilecek mi? Bakan açıkladı

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Kurban Bayramı süresince sağlık hizmetlerinin kesintisiz devam edeceğini belirterek, Türkiye genelinde 1544 hastanede 638 bin 603 sağlık personelinin görev yapacağını açıkladı.