Bilim insanları kalpte bir ‘Aç/Kapat’ düğmesi keşfetti… Ama ne işe yarıyor?

Vücutta İltihap ve Kolesterol İlişkisi: Bilim İnsanlarından Büyük Keşif

Bilim insanları, vücutta iltihap arttığında neden kolesterol seviyelerinin kontrol dışına çıktığını açıklayan ve milyonlarca insanın hayatını olumlu yönde etkileyebilecek önemli bir “anahtar enzim” keşfettiler.

Teksas Üniversitesi Arlington kampüsündeki araştırmacılar, iltihabın kolesterol metabolizmasını bozarak kalp hastalıkları, diyabet ve hatta bunama gibi ciddi sağlık sorunlarını tetikleyebileceğini ortaya koyan önemli bir buluş yaptılar. Çalışma, bağışıklık sisteminde görevli makrofaj hücrelerine odaklandı.

Kimya profesörü Dr. Subhrangsu S. Mandal liderliğindeki ekip, “IDO1” adı verilen bir enzimin iltihap sürecinde etkinleştiğini ve bu süreçte kolesterol emilimini engelleyen “kinürenin” adlı bir maddeyi ürettiğini tespit etti. IDO1’in bloke edilmesi durumunda ise makrofajların kolesterolü daha sağlıklı bir şekilde işleyebildiği gözlemlendi.

Dr. Mandal, “Bu keşif, iltihapla ilişkili hastalıkların temelini anlamamıza yardımcı olabilir. IDO1’in bloke edilmesinin yalnızca kolesterol seviyelerini dengelemekle kalmayıp, kalp hastalığı, diyabet, kanser ve nörolojik rahatsızlıklar gibi birçok sağlık sorununu önleme potansiyeli taşıdığını” belirtti.

Araştırmada ayrıca IDO1’e ek olarak nitrik oksit sentaz (NOS) adlı başka bir enzimin de etkileri kötüleştirdiği belirlendi. Bilim insanları, hem IDO1 hem de NOS’un hedef alındığı yeni tedavilerin, inflamasyona bağlı kolesterol bozukluklarını kontrol altına alma konusunda önemli bir ilerleme sağlayabileceğine inanıyorlar.

Çalışmada doktora ve yüksek lisans öğrencilerinin yanı sıra genç araştırmacıların da yer aldığı ekip, bir sonraki aşamada IDO1’i güvenli bir şekilde bloke edecek ilaç mekanizmalarını araştırmayı hedefliyor.

Related Posts

Erken tanı skolyozun tedavi sürecini kolaylaştırıyor

Medicana International İstanbul Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Tuğrul Ergün, erken tanı konulan skolyoz vakalarının yüzde 90’ının cerrahi müdahaleye gerek kalmadan kontrol altına alınabildiğini belirtti.

Uzmanlar uyardı: Yüksek rakım Akciğer hastaları için riskli olabilir

Uzmanlar, havanın temizliği düşüncesiyle yaylalara yönelen akciğer hastalarını uyarıyor: Yüksek rakım her zaman doğru tercih değil.

Göğüs ağrısı olmadan kalp krizi geçirilebilir: Bu belirtileri dikkat alın!

Kalp krizi denildiğinde genellikle göğüs ağrısı akla gelse de her zaman tek belirti olmayabilir. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Fatih Yılmaz, kalp krizinin sırt ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı, mide bulantısı gibi göğüs dışı belirtilerle de ortaya çıkabildiğine dikkat çekti.

Bayram sofralarında sağlıklı kalmanın ipuçları

Kurban Bayramı’nda artan et ve tatlı tüketimi, kalp, diyabet ve böbrek hastaları ile yaşlılar için sağlık riskleri oluşturduğunu söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Ceren Kaplan, bayram keyfini çıkarırken sağlığı korumanın püf noktalarını anlattı.

Bayramda sağlık hizmeti verilecek mi? Bakan açıkladı

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Kurban Bayramı süresince sağlık hizmetlerinin kesintisiz devam edeceğini belirterek, Türkiye genelinde 1544 hastanede 638 bin 603 sağlık personelinin görev yapacağını açıkladı.

Polikistik Böbrek Hastalığı Tedavisi

Polikistik böbrek hastalığı (PBH), toplumda yeterince tanınmayan ancak yaşam kalitesini ciddi biçimde etkileyebilen, genetik kaynaklı bir böbrek rahatsızlığıdır.