Küresel piyasalar haftaya Orta Doğu’daki gerilimin etkisiyle temkinli başladı

“`html

İran ve İsrail Çatışmalarında Yeni Gelişmeler Yatırımcıları Endişelendiriyor

İran ile İsrail arasında süregelen çatışmalar yatırımcıların dikkatini çekmeye devam ediyor. Bu bağlamda, ABD, İran’daki Fordo, Natanz ve İsfahan nükleer tesislerine hafta sonu hava saldırısı gerçekleştirdi.

ABD Başkanı Donald Trump, bu saldırılar sonucunda İran’ın öne çıkan nükleer zenginleştirme tesislerinin tamamen ortadan kaldırıldığını belirtti. Trump, İran’ın barış yolunu seçmesini aksi takdirde daha ağır sonuçlarla karşılaşabileceğini vurguladı.

ABD Başkan Yardımcısı JD Vance ise Washington yönetiminin Tahran ile olan çatışmalar yerine diplomatik çözümler aradığını ifade etti.

Analistler, Orta Doğu’daki artan gerginliğin özellikle enerji arzı üzerinden küresel ekonomiye olumsuz etkileri olabileceğine dikkat çekti. Bölgeden gelen gelişmelerin titizlikle takip edildiğini belirtiyorlar.

Hürmüz Boğazı Piyasalarda Gözler Üzerinde

Orta Doğu’daki petrol ve sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) üretiminin Umman Denizi ve Hint Okyanusu üzerinden dünya pazarlarına ulaştığı Hürmüz Boğazı, ABD’nin İran’a yönelik hava saldırısı sonrası yeniden kapanma riski ile gündeme geldi.

Dünyada deniz yoluyla taşınan ham petrolün yaklaşık üçte biri Hürmüz Boğazı’ndan geçerken, LNG ticaretinin de yüzde 20’si bu su yoluyla sağlanıyor. Bu bölgeden ihraç edilen petrolün ana alıcıları arasında Asya ülkeleri bulunuyor.

İranlı yetkililerin konuyla ilgili açıklamaları yoğun ilgi görürken, İran Meclisi Ulusal Güvenlik Komisyonu Üyesi İsmail Kevseri, Meclisin Hürmüz Boğazı’nın kapatılması gerektiğine karar verdiğini, ancak nihai kararın Milli Güvenlik Yüksek Konseyi tarafından alınması gerektiğini aktardı.

Analistler, 1970’lerdeki petrol krizine benzer bir arz krizi durumunun, küresel ekonomide önemli sorunlara yol açabileceğini belirtiyor.

Petrol Fiyatları Yükselirken ABD Endeksleri Negatif Başladı

Cuma günü New York Borsası’nda Nasdaq endeksi yüzde 0,51 ve S&P 500 endeksi yüzde 0,22 düşüş gösterirken, Dow Jones endeksi yüzde 0,08 oranında değer kazandı. ABD’deki endeks vadeli kontratlar, Orta Doğu’daki gelişmelerin ardından yeni haftaya negatif bir trendle başladı.

Orta Doğu’daki çatışmalardan kaynaklanan enerji arz endişeleri etkisini sürdürürken, Brent petrolün varil fiyatı yeni haftaya yüzde 1,2 artışla 76,8 dolardan giriş yaptı. Benzer şekilde, Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili de yüzde 1,3 kazanımla 74,7 dolardan işlem görüyor.

Tahvil piyasalarında satıcı baskısı öne çıkarken, ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi yeni haftaya 2 baz puan artışla yüzde 4,40 seviyesinde başladı. Altının ons fiyatı ise ABD’nin diplomasi mesajları ışığında erken saatlerdeki kazanımını kaybederek, şu an itibarıyla yüzde 0,8 düşüşle 3.358 dolardan işlem görmekte.

Döviz piyasasında ise dolar, gelişmiş ülke para birimlerine karşı değer kazanmaya devam ediyor. Dolar endeksi şu an itibarıyla yüzde 0,4 artışla 99,1 seviyesine ulaştı.

Avrupa’da PMI Verileri İzlenecek

Avrupa borsalarında Cuma günü, İngiltere hariç pozitif bir trend izlendi. Ancak, jeopolitik gerginlikler, bölgenin yatırımcıları üzerinde baskı oluşturmaya devam ediyor. Avrupa piyasalarında endeks vadeli kontratlar yeni haftaya olumsuz bir seyirle başladı.

Avrupa ekonomisinde imalat sanayi aktivitesi ve büyüme konularındaki sorunlar devam ederken, enerji arzındaki sorunların maliyetleri artırma ihtimali yatırımcılar tarafından dikkatlice izleniyor.

Bugün bölgede açıklanacak imalat sanayi ve hizmet sektörü Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) verileri de yakından takip ediliyor.

Analistler, Avro Bölgesi’nde açıklanan son büyüme verilerinin, bölgedeki resesyon endişelerini sınırlı da olsa hafifletmesi açısından olumlu buluyor.

Cuma günü İngiltere FTSE 100 endeksi yüzde 0,20 değer kaybederken, Fransa’daki CAC 40 endeksi yüzde 0,48, Almanya’daki DAX 40 yüzde 1,27 ve İtalya’daki FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,74 değer kazandı.

Asya Borsalarında Oynaklık Yaşanıyor

Asya piyasalarında karışık bir seyir gözlemleniyor; Orta Doğu’daki gerginlikler bölgedeki borsa endeksleri üzerinde etkili oluyor. Hürmüz Boğazı’ndan sağlanan enerji sevkiyatının büyük bir bölümünün ulaştığı Asya ülkelerindeki yatırımcılar, bölgedeki gelişmelere sıkı bir gözlem yapıyor.

İran’ın olası bir boğaz kapatma girişiminde, sadece bazı ülkelere yönelik yaptırımlar uygulaması nedeniyle, Çinli tankerlerin olası yaptırımlardan daha az etkilenebileceği yönündeki iyimser beklentiler, Çin endekslerini destekliyor.

Bölgedeki makroekonomik veri akışı da izlenirken, Japonya’da haziran ayına ait imalat sanayi PMI’nın 50,4 ile güçlendiği, hizmet sektörü PMI’nın ise 51,5 ile yüksek seviyesini koruduğu bilgisi geliyor.

Bu gelişmeler ışığında, kapanış öncesi Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,2 ve Güney Kore’deki Kospi endeksi yüzde 0,3 düşerken, Çin’deki Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,2 ve Hong Kong’daki Hang Seng endeksi yüzde 0,3 artış gösterdi.

BIST 100 Endeksi Alış Ağırlıklı İlerlemesini Sürdürüyor

Cuma günü alış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi günü yüzde 1,11 değer kazanarak 9.203,37 puanda tamamladı. Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası (VİOP) BIST 30 endeksine dayalı haziran vadeli kontrat, Cuma akşam seansında normal kapanışın yüzde 0,4 üzerinde 10.306,00 puandan işlem gördü.

Dolar/TL, Cuma günü yüzde 0,1 artışla 39,6730’dan kapanırken, bugün bankalararası piyasanın açılışında önceki kapanışın yüzde 0,1 üzerinde 39,7270’ten işlem görmekte.

Analistler, bugün yurt içinde finansal hizmetler güven endeksi, yurt dışında ise dünya genelinde açıklanacak imalat sanayi ve hizmet sektörü PMI verilerinin takip edileceğini belirtti. Ayrıca, teknik açıdan BIST 100 endeksinin 9.300 ve 9.400 puanın direnç, 9.100 ile 9.000 seviyelerinin destek konumunda olduğunu ifade ettiler.

Piyasalarda Bugün Takip Edilecek Veriler Şöyle:

  • 10.00 Türkiye, haziran ayı finansal hizmetler güven endeksi
  • 10.30 Almanya haziran ayı imalat sanayi/hizmet sektörü/bileşik PMI
  • 11.00 Avro Bölgesi, haziran ayı imalat sanayi/hizmet sektörü/bileşik PMI
  • 11.30 İngiltere, haziran ayı imalat sanayi/hizmet sektörü/bileşik PMI
  • 16.45 ABD, haziran ayı imalat sanayi/hizmet sektörü/bileşik PMI
  • 17.00 ABD, mayıs ayı mevcut konut satışları

“`

Related Posts

İTO enflasyon verilerini açıkladı: Fiyatlardaki artış durdurulamıyor!

İstanbul Ticaret Odası (İTO), haziran ayına ilişkin tüketici fiyat endeksi ve toptan eşya fiyatları verilerini açıkladı. İTO, fiyat artışlarının farklı harcama gruplarında etkili olduğunu belirtti. Ayrıca toptan fiyatlardaki değişimlerin ekonomik göstergelere yansıdığını duyurdu.

Mersin’de binlerce aileye nakit destek! Haziran ödemesi yapıldı

Mersin Büyükşehir Belediyesi, Halk Kart’ın haziran ayı tutarını hesaplara yatırdı. İşte hesaplara yatırılan miktar…

Çalışma hayatına ilişkin düzenlemeleri de içeren kanun teklifi TBMM’de!

Çalışma hayatına ilişkin düzenlemeleri de içeren kanun teklifine göre, yaşlılık, malullük, ölüm aylığı almakta olan emeklilere ve hak sahiplerine ödenen asgari aylık ödeme işlemlerine yönelik usul ve esasları belirlemeye Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) yetkili olacak.

Borsa haftaya yükselişle başladı: 30 Haziran 2025 Borsa İstanbul’da son durum

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,51 yükselişle 9.452,86 puandan başladı.

Merakla bekleniyordu: Hükümetin kamu işçileri için ikinci zam teklifi açıklandı

Kamu işçilerini ilgilendiren ikinci zam teklifi açıklandı. Hükümet, 600 bin kamu işçisini ilgilendiren toplu sözleşme görüşmelerinde ikinci zam teklifini açıkladı. 2025’in ilk 6 ayı için yüzde 17, ikinci 6 ayı için yüzde 10 zam önerildi. 2026 yılı teklifinde ise değişiklik yapılmadı: İlk 6 ay yüzde 7, ikinci 6 ay yüzde 5 oldu.

TSKB “Geleceği Ayağa Kaldırmak” başlıklı yeni deprem bölgesi raporunu yayımladı

TSKB “Geleceği Ayağa Kaldırmak” başlıklı yeni deprem bölgesi raporunu yayımladı