Şam’da Türkiye-Suriye ortaklığıyla yükseköğretim adımı atılıyor

Yükseköğretim Alanında Türkiye-Suriye İşbirliği Protokolü İmzalandı

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Özvar ve beraberindeki heyet, başkent Şam’da Yükseköğretim ve Bilimsel Araştırma Bakanı Halabi ile yükseköğretim alanında işbirliği anlaşmaları imzalamak üzere bir araya geldi.

Toplantıya Türkiye’nin Şam Büyükelçiliği Geçici Maslahatgüzarı Burhan Köroğlu, Türkiye’den bazı üniversitelerin rektörleri, YÖK başkan vekilleri, başkan danışmanı, bilgi işlem ve dijitalleşme daire başkanları da katıldı.

Protokol imzalanmasının ardından konuşan Özvar, Suriye Yükseköğretim ve Bilimsel Araştırma Bakanlığı ile yapılan görüşmelerin önemli bir protokol ile sonuçlandığını belirtti.

Şam’da planlanan Türkiye-Suriye Üniversitesi’nin kurulmasının, iki ülkenin ortak vizyonu doğrultusunda gerçekleşen bir girişim olduğunu vurgulayan Özvar, projeye Suriyeli muhatapların tam destek verdiklerini söyledi. Üniversitenin kuruluş çalışmalarının yakında başlayacağını belirtti.

“Türkiye’deki üniversitelerden mezun olan Suriyeli öğrencilerin diplomalarının Suriye tarafından tanınacağı” bilgisini paylaşan Özvar, yükseköğretim alanında iki ülke arasında kapsamlı bir işbirliği sürecinin resmen başlatıldığını söyledi.

Özvar, ikinci önemli başlığın Suriye’deki üniversitelerin dijital dönüşüm sürecine Türkiye’nin katkı sağlayacağını dile getirdi. Türk üniversitelerinin, Suriyeli yükseköğretim kurumlarının bilişim altyapısının güçlendirilmesine destek vereceğini belirtti.

Akademik değişim programlarının da yer aldığı protokolde ortak bilimsel projelerin yanı sıra akreditasyon ve kalite güvencesi alanında işbirliği kararları alındığını aktaran Özvar, üniversiteler arasında işbirliğini geliştirmek amacıyla ortak toplantılar planlandığını belirtti.

İmzalanan işbirliği protokolünün Suriye’nin yükseköğretim sistemi açısından önemli bir adımı temsil ettiğini belirten Yükseköğretim ve Bilimsel Araştırma Bakanı Halabi, protokolün gelecek dönemde Suriye yükseköğretim sisteminde önemli gelişimlere zemin hazırlayacağını ifade etti. Ayrıca, iki ülke arasında akademik diplomaların karşılıklı tanınmasına yönelik işbirliğinin başladığını açıkladı.

Halabi, Türkiye ile yapılan işbirliği anlaşmasının yükseköğretimde yeni bir başlangıç ve yeniden doğuş anlamı taşıdığını belirterek, eğitim kalitesinin artırılması, akademik sıralamaların yükseltilmesi gibi alanlarda Türkiye ile ortak çalışmaların yürütüleceğini aktardı.

Related Posts

İmamoğlu: Beton Kanal’ın karşısında kaya gibi duracağız, bugün susarsak; yarın su bulamayacağız, yaşayamayacağız!

İmamoğlu: Beton Kanal’ın karşısında kaya gibi duracağız, bugün susarsak; yarın su bulamayacağız, yaşayamayacağız!

İngiltere Prensi George 12 yaşına basıyor, katı Kraliyet Protokolü başlıyor: Babası Prens William’dan ayrılmak zorunda

22 Temmuz’da 12 yaşına basacak olan İngiltere Prensi George için kraliyet protokolüne dayalı yeni bir dönem başlıyor. Taht sıralamasında ikinci olan genç prens artık babasıyla aynı araçta seyahat edemeyecek.

Kuzey Marmara Otoyolu’nda feci kaza: İki kişi hayatını kaybetti

Kaza, akşam saatlerinde Sancaktepe ilçesi Paşaköy Kavşağı mevkiinde, Edirne istikametinde meydana geldi. 01 AYD 519 plakalı hammadde yüklü tır, sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu kontrolden çıkarak bariyerleri aşıp araziye devrildi …

İkinci çağrıda üç yeni isim yer aldı: Öcalan’ın videosunda yanındaki kişiler kim?

İkinci çağrıda üç yeni isim yer aldı: Öcalan’ın videosunda yanındaki kişiler kim?

Bilim insanlarından ürküten keşif: Eriyen buzlar yanardağları tetikliyor

Küresel ısınmanın yol açtığı buzul erimesi, yalnızca deniz seviyesini değil, yer altındaki magma odalarını da etkiliyor. University of Wisconsin–Madison’dan Pablo Moreno-Yaeger’in öncülüğünde yürütülen ve Prag’daki Goldschmidt Konferansı’nda sunulan …

Çin, Alman uçağını lazerle hedef alma iddiasını reddetti

Çin, Avrupa Birliği’nin (AB) Kızıldeniz’deki seyrüsefer güvenliği misyonu Aspides’te görev yapan Alman uçağını lazer kullanarak hedef aldığı yönündeki suçlamaları reddetti.