Küresel gıda fiyatları son 2 yılın en yüksek seviyesine ulaştı

FAO Gıda Fiyat Endeksi, Mart Ayına Kıyasla Nisanda Arttı

Uluslararası tarım örgütü FAO’nun açıklamasına göre, gıda ürünlerinin uluslararası fiyatlarını izleyen FAO Gıda Fiyat Endeksi, nisanda mart ayına göre yüzde 1 artarak 128,3 puan oldu. Bu, endeksin Mart 2023’ten bu yana en yüksek seviyesine ulaştığı anlamına geliyor.

Öte yandan, geçen yılın nisan ayına göre endeks yüzde 7,6 artış gösterdi. Küresel gıda fiyatlarındaki artışın temelinde tahıl, et ve süt ürünlerindeki yükselişlerin etkili olduğu, şeker ve bitkisel yağlardaki düşüşlerin ise dengeyi koruduğu görülüyor.

Döviz kurlarındaki dalgalanmaların küresel piyasalardaki fiyatları etkilediği belirtilirken, gümrük tarife politikalarındaki değişikliklerin piyasalarda belirsizlik yarattığı vurgulandı.

Tahıl ve Diğer Ürünlerdeki Değişimler

Tahıl Fiyat Endeksi aylık yüzde 1,2 artarken yıllık bazda yüzde 0,5 düşüş gösterdi. Buğday fiyatlarındaki yükselişte Rusya’daki arz endişelerinin etkili olduğu belirtilirken, dünya mısır fiyatlarındaki artışın sebebi olarak ABD’deki stok seviyelerindeki daralma gösterildi.

Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi’nde palm yağı fiyatlarının düşüşü dikkat çekti. Ayrıca, şeker fiyatlarında da belirsizliklerin etkisiyle yüzde 3,5’lik bir düşüş yaşandı.

FAO Süt Ürünleri Fiyat Endeksi ise uluslararası tereyağı fiyatlarındaki artışla yüzde 2,4 yükseldi. Et Fiyat Endeksi’nde ise büyükbaş hayvan eti fiyatlarında yüzde 3,2’lik bir artış kaydedildi.

Genel olarak, FAO Gıda Fiyat Endeksi, küresel gıda piyasalarındaki dalgalanmalara rağmen nisanda artışını sürdürdü ve endeksin yüksek seviyelerde seyrettiği gözlendi.

Related Posts

Altında sert dönemeç uyarısı: Düşüş kaçınılmaz olacak

İş Yatırım’dan Şant Manukyan, altının ons fiyatında gerçek bir düşüş yaşanacaksa bunun merkez bankalarının satışlarından kaynaklanacağını söyledi. Jeopolitik riskler ve dolar likiditesi krizine karşı uyararak, “Altın yeniden 3bin 200 doların altına inebilir!” ifadelerini kullandı.

Doğu Akdeniz’deki deniz trafiği yerli ve milli sistemle izlenecek

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Doğu Akdeniz Gemi Trafik Hizmetleri Projesi kapsamında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde üç farklı lokasyonda yer alacak gemi trafik gözetleme istasyonları için inşaat ve altyapı çalışmalarına başlandığını bildirdi.

Yeşil hidrojen için kritik çağrı: Cari açığın kapanmasında stratejik rol oynayacak

Yeşil Hidrojen Üreticileri Derneği Başkanı Yusuf Günay, Türkiye’nin yeşil hidrojen potansiyelinin cari açığın azaltılmasında kilit rol oynayabileceğini belirterek, hidrojen enerjisi için özel bir otorite atanması gerektiğini vurguladı. Avrupa’nın enerji dönüşümünü örnek gösteren Günay, Gökçeada ve Bozcaada’nın Yeşil Hidrojen Üretim Sanayi Bölgesi ilan edilmesi için çalışmalar yürüttüklerini açıkladı.

1 Mayıs’a özel rapor yayımlandı: İşçi ücretleri erirken patron maaşları uçuşta!

Oxfam’ın yeni raporu, CEO maaşlarındaki artışla işçi ücretleri arasındaki uçurumu gözler önüne serdi. Kuruluş, milyarderlerin vergilendirilmesi ve adil ücret politikaları için acil çağrı yaptı.

Gece yarısı sürpriz mevduat faizi kararı

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Resmi Gazete’de yayımlanan karar ile yatırım fonları ve kısa vadeli TL mevduatları için uygulanan yüzde 15’lik stopaj oranını 3 ay süreyle uzattı. Uluslararası finans kuruluşları, 19 Mart operasyonlarının ardından ekonomi yönetiminin stopaj oranlarını düşürebileceğini öne sürmüştü.

EBRD’den Antalya Havalimanı’na 315 milyon avroluk finansman

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Fraport TAV Antalya Yatırım, Yapım ve İşletme AŞ’ye (FTA), Antalya Havalimanı için 315 milyon avro finansman sağlayacağını duyurdu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir