İsrail basını: Hamas liderleri, Katar’dan ayrılmaları söylenince Türkiye’ye gitti

İsrail güçleri, bir hafta önce yeniden saldırı başlattığı Gazze Şeridi’nin kuzeyine yeniden saldırı düzenledi. Çevrimiçi bir mesajlaşma uygulaması üzerinden Reuters haber ajansına konuşan, kuzeydeki Cibaliya’da yaşayan Ayman Rajab, “Tanklar ve uçaklar, yerleşim yerlerini ve pazarları, dükkanları, restoranları, her şeyi yerle bir ediyor. Tüm bunlar tek gözlü dünyanın önünde gerçekleşiyor” ifadelerini kullandı.

Gazze Şeridi’nin güneyinde yerinden edilmiş Filistinlinin sığındığı Refah kentine de saldırılar sürüyor. Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi Sözcüsü Jens Laerke, Cenevre’de yaptığı açıklamada, “İnsanlar korkuyor ve kaçmaya çalışıyor” dedi.

İSRAİL: GAZZE’DE 3 REHİNENİN CESETLERİNE ULAŞTIK

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) ise İsrail güçlerinin son günlerde Cibaliya’da 60’ı aşkın ‘militanı’ öldürdüğünü ve bir depodaki silahların yerini tespit ettiklerini savundu.

İsrail dün yaptığı açıklamada ayrıca İsrail güçlerinin 7 Ekim 2023 tarihinde Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları’nın ‘Aksa Tufanı’ saldırısı sırasında öldürülen ve Gazze’ye götürülen üç kişinin cesetlerine ulaştıklarını açıkladı.

İsrail’in bu açıklamasının ardından açıklama yapan Hamas ise İsrail’in Gazze’deki rehineleri canlı bir şekilde almasının tek yolunun müzakereler olduğuna işaret etti. Hamas’tan yapılan açıklamada, “Düşman, rehinelerini cansız bedenler ya da halkımız ve direnişimiz için onurlu bir takas anlaşması yoluyla alacaktır” ifadeleri kullanıldı. İsrail ve Hamas arasında, Mısır ve Katar’ın arabuluculuğunda, ABD’nin de katılımıyla yapılan ateşkes ve rehine takası anlaşması ise Refah harekatının ardından halihazırda açmaza girmiş durumda.

TIMES OF ISRAEL: KATAR, HAMAS YETKİLİLERİNİN GİTMESİNİ İSTEDİ

Bu bağlamda, İsrail’in The Times of Israel haber sitesine yansıyan bir haberde, Hamas’ın İsmail Haniye başkanlığındaki Siyasi Büro’suna ev sahipliği yapan Katar’ın nisan ayında Hamas liderlerinden bir süreliğine başkent Doha’dan ayrılmasını istediği iddia edildi. Jacob Majid’in haberine göre, aralarında Haniye’nin de olduğu isimler bu esnada Türkiye’deydi ve Katar, bundan yaklaşık iki hafta sonra Hamas yetkililerine ülkeye dönüş izni verdi.

Gazetenin iki hükümet yetkilisine dayandırdığı haberine göre, Doha yönetiminin Hamas yetkililerinin bir süreliğine ülkeden ayrılmasını istemesinin sebebi, rehine takası müzakerelerinde Hamas’ın benimsediği yaklaşımdı. Bunun 7 Ekim’den bu yana Katar’ın Hamas’a yönelik bu yönde ilk kez adım attığı anlamına geldiğine işaret eden gazete, Katar Başbakanı Muhammed bin Abdulrahman bin Casim es-Sani’nin 17 Nisan’da Katar’ın Gazze’de ateşkes için arabulucu rolünü gözden geçirmeye karar verdiğini açıkladığını, Katar’ın Hamas’a yönelik direktifinin de bu açıklamanın ardından geldiğini ifade etti.

‘KATAR, HAMAS’I GERİ ÇAĞIRDI’

Gazeteye konuşan yetkililerin iddiasına göre, Katar’ın müzakere sürecindeki hoşnutsuzluğu İsrail’den kaynaklanıyor gibi görünse de esasında Hamas’ın ‘yeterince taviz vermiyor oluşu’ da rahatsızlık yarattı. Buna göre, Katar’dan ayrılmaları söylendikten sonra Hamas liderleri Türkiye’ye geldi, burada birkaç hafta kalan yetkililer Cumhurbaşkanı Erdoğan ile de bir araya geldi. Müzakerelerin hız kaybettiği bir dönemde ise Katar, ‘müzakerelerin tamamen çökmesini engelleme umuduyla’ Hamas liderlerini Doha’ya dönebilecekleri yönünde bilgilendirdi. Ancak, görüşmeler Hamas Katar’a döndükten sonra da başarısız oldu.

İki yetkiliye göre, görüşmelerin başarısız olmasının sebebi ise Mısır’ın İsrail ve Hamas’a farklı teklifler sunmasıydı. Yetkililer, bu stratejinin diğer arabulucularla görüşülmediğini ve bu durumun sürece dahil olan CIA Direktörü Bill Burns’ü özellikle sinirlendirdiğini söyledi.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir