Cinsel yolla bulaşan hastalıklar göz ardı edilmemeli

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Konusunda Uzman İsmet Besen’den Önemli Uyarılar

İSTANBUL (İGFA) – İnsanlık tarihi boyunca var olan cinsel yolla bulaşan hastalıklara dikkat çeken Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. İsmet Besen, “İlişkiler arttıkça cinsel hastalıklar da artıyor” diyerek önemli bilgiler verdi.

Dr. Besen, uçuk gibi bilinen rahatsızlıkların cinsel yolla bulaşabileceğini belirtirken, “Cinsel hastalıklar genellikle bakteriler ya da virüsler aracılığıyla bulaşır. Bakteriyel olanları genellikle belirtilerle fark edebiliriz ve tedavileri daha kolaydır. Ancak virüslerle bulaşanlar, örneğin AIDS ve HPV gibi rahatsızlıklar, ciddi sonuçlara neden olabilir. Özellikle HPV, rahim ağzı kanserine yol açabilir” dedi.

Cinsel yolla bulaşan hastalıkların bazılarının sadece genital bölgede etkili olduğunu, bazılarının ise tüm vücudu tehdit edebileceğini vurgulayan Dr. Besen, “Eğer eşlerden birinde bu tür bir hastalık varsa, diğer eş ve olası çocuklar da risk altında olabilir” açıklamasında bulundu.

Cinsel Yolla En Sık Bulaşan Hastalıklar

  • Bel Soğukluğu (Gonore): Bel soğukluğu kısırlık ve üreme organlarında apselere yol açabilir. Erken belirtiler arasında idrarda yanma ve akıntı yer alır. Tedavisi mümkündür.
  • Frengi (Sifiliz): Frengi erken teşhis edilmezse körlük ve sağırlık gibi durumlara yol açabilir. Anne-baba arasında da bulaşabilir.
  • Klamidya: Klamidya kısırlık riskini artırabilir. Sarı köpüklü akıntı ve karın içi iltihaplara sebep olabilir.
  • Genital Uçuk (Herpes): Cinsel yolla bulaşan herpes, kaşıntı ve ağrılı kabarcıklara neden olabilir.
  • Hepatit B (Sarılık): Kan yoluyla veya cinsel temasla bulaşan hepatit B, karaciğer sorunlarına yol açabilir.
  • HIV-AIDS: HIV virüsü bulaştıktan sonra vücudu diğer hastalıklara karşı savunmasız hale getirebilir. Tedavisi olmayan bir hastalıktır.

Related Posts

Bilim insanları kalpte bir ‘Aç/Kapat’ düğmesi keşfetti… Ama ne işe yarıyor?

UT Arlington’daki bilim insanları, kolesterol dengesini bozan iltihabı engelleyen yeni bir enzim mekanizması keşfetti. Bu “aç/kapat” etkisi, kalp krizi ve diyabet riskini azaltabilir.

Erken tanı skolyozun tedavi sürecini kolaylaştırıyor

Medicana International İstanbul Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Tuğrul Ergün, erken tanı konulan skolyoz vakalarının yüzde 90’ının cerrahi müdahaleye gerek kalmadan kontrol altına alınabildiğini belirtti.

Uzmanlar uyardı: Yüksek rakım Akciğer hastaları için riskli olabilir

Uzmanlar, havanın temizliği düşüncesiyle yaylalara yönelen akciğer hastalarını uyarıyor: Yüksek rakım her zaman doğru tercih değil.

Göğüs ağrısı olmadan kalp krizi geçirilebilir: Bu belirtileri dikkat alın!

Kalp krizi denildiğinde genellikle göğüs ağrısı akla gelse de her zaman tek belirti olmayabilir. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Fatih Yılmaz, kalp krizinin sırt ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı, mide bulantısı gibi göğüs dışı belirtilerle de ortaya çıkabildiğine dikkat çekti.

Bayram sofralarında sağlıklı kalmanın ipuçları

Kurban Bayramı’nda artan et ve tatlı tüketimi, kalp, diyabet ve böbrek hastaları ile yaşlılar için sağlık riskleri oluşturduğunu söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Ceren Kaplan, bayram keyfini çıkarırken sağlığı korumanın püf noktalarını anlattı.

Bayramda sağlık hizmeti verilecek mi? Bakan açıkladı

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Kurban Bayramı süresince sağlık hizmetlerinin kesintisiz devam edeceğini belirterek, Türkiye genelinde 1544 hastanede 638 bin 603 sağlık personelinin görev yapacağını açıkladı.