Eğitimden sanayiye: Atanamayan mezunlar ve yeniden doğan çıraklık

Van Sanayi Siteleri ve Zanaat Atölyeleri Yeniden Canlanıyor

VAN – Eskiden çocuklarını meslek sahibi yapmak için zanaatkârlığa yöneltip teknik beceriler kazandırmaya çalışan aileler, zamanla okul eğitimine öncelik verir hale gelmişti. Ancak atanamayan üniversite mezunlarının artması, işsizlik ve eğitim sistemi kaygılarından dolayı, sanayi siteleri ve zanaat atölyelerinde çalışan çırak sayısında artış yaşanmaya başladı.

“Okuyup da ne olacak? Ekmek parası kazansın en azından.” düşüncesi özellikle düşük gelirli aileler arasında yaygınlaşıyor. Atölyelerde çıraklık yapan gençler, ileride kendi işlerini kurmayı hedefleyerek bu yolu tercih ediyorlar.

‘ÜNİVERSİTE MEZUNU ÇIRAKLAR ARTIYOR’

Van Oto Sanayi Sitesi esnafından Müjdat Koç, duruma dikkat çekiyor. Kendisi de iki farklı bölümden üniversite mezunu olan Koç, motor ustası olarak çalışıyor. Koç, son zamanlarda ailelerin ve üniversite mezunu gençlerin sanayi sektörüne ilgisinin arttığını şu şekilde ifade ediyor: “Bizim dönemimizde, okumayan çocuklar ‘eli iş tutsun’ diyerek sanayiye yönlendirilirdi. Ancak sonraki nesiller daha çok okula yönlendirildi. Bu yüzden uzun bir süre sanayide yeni ustalar yetişmedi. Günümüzde çocuklar yıllarca okuduktan sonra iş bulamıyorlar. Meslekleri olmadığı gibi çalışma deneyimleri de yok. Aileler artık bu gerçeği fark etmeye başladı. Her gün birkaç aile gelip çocuklarını yanımıza çırak olarak vermek istiyor. Hatta üniversite mezunu gençler de iş başvurusunda bulunuyor. Şu anda Van Oto Sanayi Sitesi’nde yüzlerce üniversite mezunu çırak bulunmakta.

‘EKMEK PARASINI KAZANAN ÇIRAKLARIN YÜKSELİŞİ’

Bir baba, çocuklarının adının paylaşılmasını istemeyerek şunları söylüyor: “İki çocuğum var. Birisi üniversite mezunu. Şu anda askerde. Geldiğinde işsiz kalacak. İşsizlik var, sorun var! Evlenme, yuva kurma planları ne olacak? Kayseri’de üniversite okudu ama iş bulamadı. Diğer çocuğum ise çalışmaya başladı. Elektrik ustası çırak olarak yanına yerleştirdim. Şu anda 17 yaşında. Eğer usta olursa, altın bilezik takar. Çalışır, para kazanır. Ben ilk başta okumasını istedim. Bir sene dershaneye gönderdim bile. İyi bir bölüm kazanamayacaksa, okumasına gerek yok. Zaten kendisi de istemiyor.”

‘KENDİ DÜKKANIMI AÇABİLİRİM BELKİ’

Babanın dediklerini oğlu da şu şekilde tekrarlıyor: “Her gün haberlerde görüyoruz. Ankara’da öğretmenler eylem yapıyor. Öğretmenler bile atanamıyorsa, ben neden atanayım ki? Bir işe girip çalışsam ne işe yarar? Bir meslek öğrenmek için buradayım. Önce elektrik işinde çalışacağım, daha sonra motor işine geçeceğim. Amacım elektrikli araçları tamir etmeyi öğrenmek. Artık elektrikli araç ustalarına büyük bir ihtiyaç var. Eğer bu işi öğrenirsem, en azından aç kalmam. Belki bir gün kendi dükkanımı açarım.

‘ATANAMADIĞIM İÇİN ÖĞRETMENLİK HAYALİNDEN VAZGEÇTİM’

Birçok zanaatkarın çırağı olarak çalışan gençler, güvencesiz bir şekilde çalıştırılıyorlar. Bu gençlerden biri olan A.A., liseyi bırakıp sanayide çalışmaya başladığını ve ailesinin onayı olmadan bu kararı verdiğini söylüyor. 16 yaşındaki A.A., “İlkokulda bir öğretmenim resim çizmeyi öğretti. Ben de resim öğretmeni olmak istedim. Sonra atanamayınca vazgeçtim. Daha sonra mesleki liseye geçtim. Ancak mezun olduktan sonra ne yapacağımı bilemedim. Üniversitede ya tıp ya da hukuk okuyacaksın. Diğer bölümler iş garantisi sunmuyor. Ailem istememesine rağmen okulu bıraktım ve sanayide çalışmaya başladım. Burada bir seneden fazladır çalışıyorum ve mesleği öğreniyorum” şeklinde konuşuyor.

Related Posts

Beşiktaş’ta eğlence mekanına silahlı saldırı kamerada

Beşiktaş’ta eğlence mekanında yaşanan tartışmanın ardından sokakta çıkan silahlı kavgada Z.E.(24) ağır yaralandı. Olaydan 2.5 saat sonra gelen ve yaralının arkadaşları olduğu tespit edilen 5 şüphelinin 3’ünün mekana silahlı saldırı düzenlediği ortaya çıktı. Saldırı anı güvenlik kamerasına yansırken, Beşiktaş Asayiş Büro Amirliği ekipleri tarafından yakalanan 2 şüpheli tutuklandı. Şüpheli Umut Azat Ö.’nün, “Yanımdakiler mekana ateş edince ben de panikle havaya ateş açtım” dediği öğrenildi.

Bolu’da üretilen 5 milyon 230 bin yavru sazan, akarsulara bırakıldı

Bolu’da Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü tarafından, ‘Su Kaynaklarının Balıklandırılması Projesi’ kapsamında Gölköy Su Ürünleri Üretim Tesisi’nde üretilen 5 milyon 230 bin sazan, akarsulara bırakıldı.

Küresel ısınmanın sebebi zenginler!

Yeni araştırma, dünya nüfusunun en zengin %10’unun 1990’dan bu yana küresel ısınmanın üçte ikisinden sorumlu olduğunu ortaya koydu; bilim insanları servet vergisiyle eşitsizliğin iklim krizine yansımasını gidermeyi öneriyor.

Bodrum’da kokain ele geçirildi; 1 tutuklama

Muğla’nın Bodrum ilçesinde bir eve düzenlenen narkotik operasyonunda 2 kilo 200 gram skunk ve 870 gram kokain ele geçirildi. Gözaltına alınan şüpheli, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

Engelli öğrenciye skandal yanıt veren rektör konuştu: Sözlerim çarpıtıldı

Kocaeli Üniversitesi’nde soru-cevap etkinliğinde engelli öğrencinin tuvalet talebiyle ilgili verdiği cevapla tartışmaların odağında kalan Kocaeli Üniversitesi’nde (KOÜ) Rektörü Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk, “Etkinlik sırasında dile getirilen engelli tuvaleti meselesi, devletimizin gücüyle çözülemeyecek bir mesele değildir. Bu konu çarpıtıldı. Devletimiz güçlüdür; binlerce, yüz binlerce tuvalet yapabilir. Burada mesele yalnızca bir tuvalet değil” dedi.

CHP, yaz döneminin planlamasını yapıyor: Öncelik erken seçim

CHP, tutuklu Cumhurbaşkanı Adayı Ekrem İmamoğlu’na özgürlük ve erken seçim talebiyle mitinglerini sürdürüyor. 19 Mayıs’ta İzmir’de büyük bir miting planlayan parti, yaz boyunca AKP’nin güçlü olduğu illerde de yurttaşla buluşmayı hedefliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir