Sağlık Bakanlığı yutulabilir mide balonunu yasakladı

Sağlık Bakanlığı, Yutulabilir Mide Balonlarını Yasakladı

Sağlık Bakanlığı, yeni yılın ilk haftasında, Türkiye’de zayıflamak için sıklıkla tercih edilen ‘yutulabilir mide balonları’nı yasaklama kararı aldı. Kararın detayları Hürriyet’ten Özge Eğrikar’a verilen bilgilerle ortaya çıktı.

Türkiye Obezite Cerrahisi Vakfı Başkanı Prof. Dr. Oktay Banlı, yaptığı açıklamada, “Uygulama kolay olduğundan genel cerrahi ve gastroenteroloji dışındaki uzmanların da yaptığı ve uygun olmayan koşullarda takıldığı gözlenince Avrupa’da yasaklandı. Türkiye de yasağa riayet etti” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Banlı, bu yöntemi detaylı bir şekilde anlatırken, uyarılarda da bulundu. Balonun mide içinde şişerek 5-6 ay sonra kendiliğinden eridiğini belirten Banlı, reklamların çok yapıldığını ve talebin fazla olduğunu ancak işlem sırasında bazı risklerin atlandığını vurguladı.

2024 yılında Türkiye’de 6 bin 500 kişiye, Avrupa’da ise 25 bin kişiye bu uygulamanın yapıldığını belirten Prof. Dr. Banlı, AB Komisyonu’nun yutulabilir mide balonları ile ilgili nihai kararını 9 Şubat’ta vereceğini ifade etti.

Hayatınızın Aşkını Bakteriler Seçiyor Olabilir Mi?

Uzmanlar, hayatınızdaki aşkı belirleyen bakterileri anlatıyor. Detayları Bakterin Kadar Yaşa programında bilim insanı Ali Rıza Akın paylaşıyor.

Related Posts

Bilim insanları kalpte bir ‘Aç/Kapat’ düğmesi keşfetti… Ama ne işe yarıyor?

UT Arlington’daki bilim insanları, kolesterol dengesini bozan iltihabı engelleyen yeni bir enzim mekanizması keşfetti. Bu “aç/kapat” etkisi, kalp krizi ve diyabet riskini azaltabilir.

Erken tanı skolyozun tedavi sürecini kolaylaştırıyor

Medicana International İstanbul Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Tuğrul Ergün, erken tanı konulan skolyoz vakalarının yüzde 90’ının cerrahi müdahaleye gerek kalmadan kontrol altına alınabildiğini belirtti.

Uzmanlar uyardı: Yüksek rakım Akciğer hastaları için riskli olabilir

Uzmanlar, havanın temizliği düşüncesiyle yaylalara yönelen akciğer hastalarını uyarıyor: Yüksek rakım her zaman doğru tercih değil.

Göğüs ağrısı olmadan kalp krizi geçirilebilir: Bu belirtileri dikkat alın!

Kalp krizi denildiğinde genellikle göğüs ağrısı akla gelse de her zaman tek belirti olmayabilir. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Fatih Yılmaz, kalp krizinin sırt ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı, mide bulantısı gibi göğüs dışı belirtilerle de ortaya çıkabildiğine dikkat çekti.

Bayram sofralarında sağlıklı kalmanın ipuçları

Kurban Bayramı’nda artan et ve tatlı tüketimi, kalp, diyabet ve böbrek hastaları ile yaşlılar için sağlık riskleri oluşturduğunu söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Ceren Kaplan, bayram keyfini çıkarırken sağlığı korumanın püf noktalarını anlattı.

Bayramda sağlık hizmeti verilecek mi? Bakan açıkladı

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Kurban Bayramı süresince sağlık hizmetlerinin kesintisiz devam edeceğini belirterek, Türkiye genelinde 1544 hastanede 638 bin 603 sağlık personelinin görev yapacağını açıkladı.