Ambulans hizmetlerinde yeni dönem başlıyor

Ambulans Hizmetleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapıldı

Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan Ambulanslar ve Acil Sağlık Araçları ile Ambulans Hizmetleri Yönetmeliği Resmi Gazete’de yayımlandı. Yapılan düzenleme ile; kamu kurumları ve özel sağlık kuruluşları dışındaki gerçek ve tüzel kişiler artık ambulans işletemeyecek.

Yönetmelikte yapılan değişikliklerle; hasta nakil ambulanslarının üzerinde sadece “hasta nakil” ibaresi yer alacak. Bu ambulanslar, acil tıbbi müdahale gerektiren durumlar için kullanılamayacak.

Detaylar ve Yenilikler

  • Ambulans işletmeye yetkili olanlar dışındakiler ambulans satın alamayacak.
  • Ambulans servisleri, belgelerini tamamlamadan faaliyete geçemeyecek.
  • Ambulanslarda, hizmet süresi boyunca kamera ve takip cihazları bulundurulacak.
  • Özel donanımlı ambulanslar sadece Sağlık Bakanlığı ve kamu kurumları tarafından kullanılabilecek.
  • Ambulanslar yılda en fazla 30 gün hizmet dışı kalabilecek.

Ambulans servisleri, sağlık hizmeti sunulan alanlarda stajyer öğrenci çalıştıramayacak ve hizmet süresi boyunca danışman hekimi çağrı merkezinde bulundurmak zorunda olacak. Ayrıca, hasta nakil ambulansları sadece hastaların nakli için kullanılabilecek, acil tıbbi müdahale durumunda ise özel uyarı sistemleri devreye girebilecek.

Sonuç

Yönetmelik hükümleri, kamu kurumları dışındaki ambulans hizmeti sunan tüm kuruluşları kapsıyor. Yanıltıcı tanıtımlara ve haksız rekabete önlem amacıyla ambulans servislerinin isimlerinde sınırlamalar getirilirken, çağrı merkezi numaraları da belirli kriterlere tabi tutulacak. Toplamda, ambulans hizmetleriyle ilgili getirilen düzenlemeler, sektördeki standartları yükseltmeyi ve kaliteli hizmet sunumunu sağlamayı amaçlıyor.

(ANADOLU AJANSI)

Related Posts

Bilim insanları kalpte bir ‘Aç/Kapat’ düğmesi keşfetti… Ama ne işe yarıyor?

UT Arlington’daki bilim insanları, kolesterol dengesini bozan iltihabı engelleyen yeni bir enzim mekanizması keşfetti. Bu “aç/kapat” etkisi, kalp krizi ve diyabet riskini azaltabilir.

Erken tanı skolyozun tedavi sürecini kolaylaştırıyor

Medicana International İstanbul Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Tuğrul Ergün, erken tanı konulan skolyoz vakalarının yüzde 90’ının cerrahi müdahaleye gerek kalmadan kontrol altına alınabildiğini belirtti.

Uzmanlar uyardı: Yüksek rakım Akciğer hastaları için riskli olabilir

Uzmanlar, havanın temizliği düşüncesiyle yaylalara yönelen akciğer hastalarını uyarıyor: Yüksek rakım her zaman doğru tercih değil.

Göğüs ağrısı olmadan kalp krizi geçirilebilir: Bu belirtileri dikkat alın!

Kalp krizi denildiğinde genellikle göğüs ağrısı akla gelse de her zaman tek belirti olmayabilir. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Fatih Yılmaz, kalp krizinin sırt ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı, mide bulantısı gibi göğüs dışı belirtilerle de ortaya çıkabildiğine dikkat çekti.

Bayram sofralarında sağlıklı kalmanın ipuçları

Kurban Bayramı’nda artan et ve tatlı tüketimi, kalp, diyabet ve böbrek hastaları ile yaşlılar için sağlık riskleri oluşturduğunu söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Ceren Kaplan, bayram keyfini çıkarırken sağlığı korumanın püf noktalarını anlattı.

Bayramda sağlık hizmeti verilecek mi? Bakan açıkladı

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Kurban Bayramı süresince sağlık hizmetlerinin kesintisiz devam edeceğini belirterek, Türkiye genelinde 1544 hastanede 638 bin 603 sağlık personelinin görev yapacağını açıkladı.